Pufuleții fac parte din alimentația noastră de multe decenii și multă lume îi mănâncă, fără să se gândească la impactul pe care îl au asupra sănătății. În cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare „Să învățăm să înțelegem eticheta!“ a fost studiat chiar acest lucru, iar rezultatele sunt descurajatoare pentru consumatori.

Concluziile analizei, efectuate asupra a 32 de tipuri de pufuleți, atât simpli cât și cu arome, sunt următoarele:

  • 59% din pufuleți conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.
  • 38% din pufuleți conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari.
  • 34% din pufuleți conţin sare iodată.
  • 31% din pufuleți conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs.
  • 22% din pufuleți conţin potenţiatori de gust şi aromă.
  • 22% din pufuleți conţin extract de drojdie.
  • conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.

pufuleti pericol sanatate

Conform digi24.ro, care citează studiul amintit, ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de pufuleţi analizate sunt următoarele: făină de porumb, mălai grişat, griș din porumb, făină de cartofi, făină de orez, făină de grâu, ulei de palmier, grăsime vegetală de palmier total hidrogenată, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, zahăr, sirop de glucoză, dextroză, maltodextrină, pesmet, pătrunjel, busuioc, ceapă pudră, usturoi pudră, proteină vegetală hidrolizată, proteină din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoză, caşcaval pudră, praf de brânză, sare de masă, sare iodată, arahide, pastă de alune, roşii pudră, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb şi cayenne.

La acestea se adaugă 10 tipuri diferite de e-uri și aroma de fum.

Concluzia o trage dr. Costel Stanciu, președintele APC (Asociația ProConsumatori).

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic“.

Mai jos, puteți vedea și un experiment cu pufuleți, realizat de un vlogger din România:

https://www.youtube.com/watch?v=DTVjGX6Ayx4

 

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respectă? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns

  1. Cornuri mucegăite pentru copii, la o firmă din Cluj - YesComment

    […] De ce copiii și femeile însărcinate nu ar trebui să mănânce pufuleți […]