În urma controalelor efectuate în Hala veche Obor în data de 22 septembrie, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au propus închiderea Halei pe o perioadă de până la 6 luni.

Măsura dură este deplin justificată de rezultatele controalelor, date publicității astăzi de către ANPC.

Astfel, potrivit unui comunicat citat de protv.ro, controalele efectuate au vizat respectarea prevederilor legale atât la comercializarea produselor alimentare, cât și a celor nealimentare (articole textile, produse cosmetice, de uz casnic).

În urma acțiunilor de control s-au aplicat 62 amenzi contravenționale, în cuantum de 713.500 lei, precum și 7 avertismente. A fost retrasă definitiv de la comercializare cantitatea de 6 843,95 kg produse alimentare, în valoare de 61 645,88 lei și s-au oprit temporar de la comercializare 11 261 produse nealimentare în valoare de 22 776 lei.

A fost propusă măsură complementară de închidere pe o perioada de până la 6 luni a Halei Obor, ce aparține SC CI-CO S.A.

piata obor inchisa

Rezultatul controalelor la produse alimentare

În cadrul acțiunii desfășurate duminică, au fost controlați un număr de 32 operatori economici care comercializau produse alimentare. Au fost identificate la comercializare diferite specii de peste proaspăt depozitat în condiții necorespunzătoare, preparate de carne și carne pasăre neetichetate în totalitate și fără documente de proveniență, carne de porc depozitată la temperatura mediului ambiant, mezeluri și lactate fără elemente de identificare și caracterizare, dar și fără termene de valabilitate, napolitane, biscuiți și fructe confiate, vrac fără elemente de identificare, fără termen de valabilitate, depozitare necorespunzătoare direct pe paviment.

Pentru operatorii economici: Apollo 13 SRL, SC Pinclau SRL, Alex Prestării Servicii SRL, Gini Trading Service 96 SRL, Gianina Star SRL, Dorimar Top SRL, Sicoe R Român IF, SC Giardino D’oro SRL, SC Royal Kadet SRL, Dragoș Mia Impex SRL, Teofan Com SRL, Aqua Blue Fish SRL, Atlantic Blue Concept SRL, Sicoe Elena Valentina I.I., Scobarul Furios SRL, Abatorul Periș SĂ, Dorimar Top SRL, Karina Bakerely SRL, SC La Cherhana SRL, Jordan D x A SRL, Top Genius SRL, SC Edy Fresh Fish SRL, Dorimar Top SRL, SC Agriland Fundeni SRL, Geanina Star SRL, SC Serv Special Clean SRL a fost dispusă măsură de oprire definitivă de la comercializare.

Măsura opririi definitive de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a fost dispusă pentru produsele care nu erau însoțite de documente de proveniență, nu erau însoțite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare și caracterizare și pentru produsele cu dată limita de consum depășită.

Pentru operatorii Scorpion C&A Comimpex SRL și SC Andreea Market 2005 SRL, pentru nerespectarea condițiilor prescrise și declarate și lipsa autorizării sanitar-veterinară, a fost propusă măsură complementară de închidere pe o perioada de până la 6 luni.

La operatorul Alex Prestări Servicii SRL, care comercializa produse expirate și fără elemente de identificare s-a dispus măsura de retragere definitivă a produselor.

Pentru operatorii economici Emprod SRL, Taracom SRL, N & T Rustic SRL, SC Edy Fresh Fish SRL a fost dispusă măsura de oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate.

La operatorul Serv Special Clean SRL, unitate de alimentație publică, nu s-a găsit la comercializare sau în spațiile de depozitare materie prima. S-a dispus afișarea documentelor în copie la loc vizibil.

Rezultatul controalelor la produse alimentare

Potrivit sursei citate, la cei 9 operatori economici controlați în week-end au fost identificate la comercializare un număr de 11 261 produse nealimentare (produse textile, produse cosmetice, paltoane, bluze, fuste, damigene, capace, borcane, tacâmuri), în valoare de 22 776 lei.

Au fost constatate următoarele deficiențe: lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare, neafișarea certificatului de înregistrare la registrul comerțului, lipsa termenului de valabilitate la produsele cosmetice, a compoziției fibroase, a instrucțiunilor de utilizare, a denumirii producătorului, eventuale contraindicații și avertismentele de siguranță pentru produselor cosmetice.

La operatorul Chivu Adrian I.I s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare pentru nerespectarea condițiilor prescrise și declarate.

La operatorul SC Rikta Internațional SRL s-a dispus măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte (lipsa produsului singular la oferta de preț).

Pentru operatorii economici Acrido SRL, Audiomonix SRL, Necesim Maria Scăunaș Mariana I.F, Burtea Mariana PFA și SC MoniCris Impex SRL a fost dispusă măsura de oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate. La operatorul Zalzar Distribution SRL s-a dispus măsura retragerii de la comercializare a produselor neconforme, respectiv a celor care nu erau însoțite de informații în limba română, a produselor textile care nu aveau inscripționată compoziție fibroasă și a produselor electrocasnice care nu erau însoțite de informații privind securitatea.

Operatorul C.P.M Creative Management SRL a fost sancționat cu avertisment pentru neafișarea prețurilor.

În data de 24.09.2019 s-a emis decizia suspendării activității în Hala veche Obor.

 

Pește stricat, brânză contrafăcută, excremente de șoareci – Ce poți cumpăra din Piața Obor 

Se fură la cântar în piețele ieșene!

 

 

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respectă? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.