Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației a coborât la 3,5% în luna septembrie, față de 3,9% în luna anterioară. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,07%, cele nealimentare cu 2,78%, iar prețul serviciilor s-a majorat, de asemenea, cu 4,24%.

inflatie septembrie 2019

Dintre produsele alimentare, cel mai mult a urcat prețul citricelor, cu 2,22%, cel al brânzei de oaie, cu 0,88%, și al ouălor, cu 0,79%. În schimb, s-au înregistrat scăderi de preț la cartofi, cu 4,18%, fasole, cu 0,05% și la fructele proaspete, cu 1,02%.

Pe ansamblu, în luna septembrie alimentele s-au scumpit cu 3,03% față de începutul anului, dar s-au ieftinit cu 0,09% față de luna anterioară.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, cele mai mari creșteri s-au înregistrat la țigări, combustibil și cărți, în timp ce gazele naturale s-au ieftinit.

La capitolul servicii, creșteri de prețuri s-au înregistrat la transportul cu avionul, la serviciile de apă, canal și salubritate, precum și la serviciile oferite de restaurante și cafenele.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.