Protecția Consumatorilor avertizează că unii operatori economici încearcă să profite de perioada sărbătorilor pentru a vinde toate produsele din carne pe care le au în stoc, indiferent de calitatea acestora sau de data de expirare.

produse carne protectia consumatorilor

Directorul general ANPC, Paul Anghel, a declarat, în acest sens: „Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul «ofertelor promoționale»! În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor «profita» de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. De asemenea trebuie să verificaţi cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţă. Recomand atenţie la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, care prezintă data durabilităţii minimale depăşită sau ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului“.

 

Recomandări ANPC: la ce să fiți atenți când cumpărați carne și produse din carne

  • achiziţionarea cărnii şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampilă de control sanitar-veterinar. Doar în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea;
  • evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, de exemplu din „portbagajele mașinilor“. Chiar dacă preţul cerut este mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate eliberă bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială. Astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să va afecteze sănătatea;
  • verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, semnele organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor etc.), ale culorii, consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc. Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;
  • atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă;
  • carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la congelator;
  • produsele preambalate care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului nu trebuie achiziţionate sub nicio formă.

 

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respect? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns