OTP Bank este acuzată de o asociație de protecție a consumatorilor că a aplicat greșit prevederile Ordonanței de suspendare a ratelor, ajungând să perceapă dobândă la dobândă. Banca recunoaște, însă susține că ar fi procedat așa din cauza dificultăților de a interpreta legislația.

ghiseu bancar

Concret, Asociația de protecție a consumatorilor Credere susține: „Chiar dacă majoritatea băncilor par a respecta prevederile legale în vigoare, OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, fapt care presupune aplicarea formulei «dobândă la dobândă» și sporirea ilicită a sumelor pe care banca le va încasa de la împrumutat, în paguba acestuia“.

Prevederile la care se referă comunicatul Asociației sunt reprezentate de OUG 37/2020, care prevede două tratamente distincte pentru creditele acordate persoanelor fizice. Dobânzile aferente ratelor amânate pentru creditele cu garanții ipotecare sunt evidențiate distinct și se achită separat într-o perioadă de până la 60 de luni, în timp ce în cazul împrumuturilor negarantate dobânzile amânate se capitalizează și la acestea se aplică dobânzile curente ale creditului. Diferența este că, în cel de-al doilea caz, costurile pentru debitori sunt mai mari.

Reprezentanții Asociației și-au exprimat mâhnirea în legătură cu comportamentul OTP: „Suntem mâhniți să constatăm faptul că, într-un moment extrem de delicat pentru întreaga societate, anumite instituții de credit încearcă să profite de pe urma consumatorilor și contribuie prin acest comportament neetic la rostogolirea neîncrederii în industria bancară din România“.

În replică, reprezentanții OTP Bank au negat că ar fi procedat astfel cu rea intenție, susținând că așa a înțeles banca modul de aplicare a legii în condițiile în care „anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăți de interpretare, prin utilizarea unor formulări uneori neclare ce pot fi interpretate diferit“.

 

Explicațiile băncii

Redăm mai jos explicațiile oferit de OTP pentru a încerca să justifice modul în care le ia mai mulți bani propriilor clienți:

„Creditul ipotecar este definit ca un credit acordat de un creditor unui debitor persoană fizică, garantat cu ipotecă asupra unui imobil, și credit ce implică un drept legat de un bun imobil, astfel cum sunt acestea reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, precum și creditele acordate prin programul «Prima casă», aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului «Prima casă», aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare.

Definiția dată de legiuitor a avut în vedere exprimarea unor caracteristici ale creditelor ipotecare prin raportare la două condiții cumulativ a fi îndeplinite, prin utilizarea sintagmei «și»: garantat cu ipotecă și ce implică un drept legat de un bun imobil. Aceste sintagme, legate de exprimările anterioare din textul definiției ce fac referire la prevederile Ordonanție de Urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului «Prima casă» au creat premise interpretării oferite de noi asupra încadrării creditelor în categoria de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de nevoi personale.

Am luat act de interpretările diversificate din piață și efectuăm demersuri în prezent pentru obținerea unor clarificări din partea autorităților statului, inclusiv de la Ministerul Finanțelor Publice, astfel încât, dacă va fi necesară o reclasificare a acestor situații în baza lămuririlor oferite de acestea, toate operațiunile necesare urmând să fie efectuate în interiorul perioadei de suspendare fără a aduce niciun prejudiciu sau dezavantaj pentru clienți.

De asemenea, vrem să subliniem că în prezent nu este niciun client afectat, întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate va produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plății ratelor“.

 

Puteță lăsa AICI comentarii despre băncile din România

 

 

Lasă un răspuns