Luna noiembrie aduce, în fiecare ani, ieftiniri masive la mai mulți comercianți din România, cu ocazia Black Friday. În acest an, ziua de vârf a ofertelor speciale este vineri, 12 noiembrie, iar infractorii online încearcă să profite, la rândul lor, de lipsa de vigilență a unor consumatori.

inselatorii black friday

 

Astfel, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra faptului că infractorii din mediul online au lansat deja propriile „campanii promoţionale“ false, în fapt înșelătorii în toată regula.

Ei se folosesc de imaginea unor branduri cu renume. precum Rompetrol, Profi România sau Compania Naţională Poşta Română, însă experții DNSC avertizează că nu este exclus să folosească în atacuri și identitatea altor companii celebre.

Pe pagina de Facebook a instituției a fost lansat următorul avertisment pentru consumatori:

Ne apropiem cu rapiditate de perioada reducerilor specifice BlackFriday, iar infractorii din online au lansat deja propriile «campanii promoţionale», folosindu-se de imaginea unor branduri cu renume în România.

Sub pretextul posibilităţii de a câştiga un premiu sau un voucher de cumpărături, utilizatori din România primesc (pe social media sau aplicaţii de mesagerie) mesaje cu linkuri către site-uri compromise unde se prezintă oferte promoţionale false.

Echipa Directoratului a primit notificări cu privire la existenţa unor astfel de tentative de la utilizatori care au realizat că este vorba despre o păcăleală şi a luat imediat măsurile necesare închiderii lor. Cu toate acestea, atacatorii pun în funcţiune noi site-uri care găzduiesc astfel de iniţiative frauduloase aproape zilnic.

Momentan metoda foloseşte imaginea de brand a unor companii precum Rompetrol, Profi Romania sau Compania Naţională Poşta Română, însă nu este exclus ca atacatorii să extindă numărul de organizaţii a căror identitate vizuală este folosită în atacuri“.

 

Cum te protejezi de înșelătoriile online

Experții Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică recomandă următoarele măsuri:

  • evitarea de către consumatori a accesării oricăror linkuri provenite din surse necunoscute sau analizarea acestora cu o soluţie de securitate, înainte de a da click:
  • să nu furnizeze date cu caracter personal, financiare sau de autentificare în urma primirii unor astfel de linkuri;
  • să verifice întotdeauna dacă promoția respectivă există într-adevăr pe canalele oficiale ale brandului respectiv;
  • să raporteze orice ofertă sau concurs care li se pare dubios la numărul de telefon 1911 sau pe emailul alerts@dnsc.ro .

 

Lasă un răspuns