În cursul lunii aprilie 2020, ANSVSA a aplicat amenzi de peste 100.000 de lei în industria agroalimentară non-animală.


Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat 2.212 controale în unităţile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

În urma controalelor efectuate au fost constatate neconformităţi privind:
– respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi: neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și/sau tehnologice de producție – zone cu mucegai, iluminare neprotejată, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar;
– monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
– asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare);
– întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;
– alte tipuri de neconformități (desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-vetrinar și pentru siguranța alimentelor, neanunţarea începerii activităţii de către operatorii alimentari).
Ca urmare a neregulilor constatate s-au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 104.800 de lei.

Lasă un răspuns