Deficitul forței de muncă estimat pentru anul 2022 în România a fost de 145 mii de persoane, iar în lipsa unor măsuri imediate, acesta poate ajunge la 224 mii în 2026, se arată într-o analiză realizată de PricewaterhouseCoopers (PwC) România la solicitarea Camerei de Comerț Americane (AmCham).

muncitori-santierFoto: Dreamstime

Studiul a fost prezentat de reprezentanții AmCham în cadrul unui briefing de presă, organizat pe 4 octombrie, la București.

Potrivit sursei, deficitul estimat al forței de muncă poate fi chiar mai mare, conform nevoilor actuale pe termen scurt ale sectorului privat, respectiv 226 mii de persoane în anul 2022, evaluat să atingă 350 mii în anul 2026.

Impactul economic, definit drept pierderea de productivitate, este estimat la 4,4 miliarde de euro sau echivalentul a 10% din creșterea PIB-ului nominal pentru 2022.

Această sumă se va dubla până în anul 2026 și va ajunge 9,5 miliarde de euro, atenționează autorii studiului, în lipsa unor măsuri în acest sens.

Cele mai afectate domenii, o arată studiul PwC, sunt industria prelucrătoare, sectorul transporturilor și cel al informațiilor și comunicațiilor, cu o medie de peste 22 de mii de persoane – deficit pentru anul 2022.

De asemenea, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INSSE), 70% din deficitul total de forță de muncă al României este concentrat în regiunile dezvoltate – București-Ilfov și județe precum: Cluj,…



Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns