TVA la produsele cu zahăr și acciza pentru băuturile răcoritoare va da bătăi de cap atât inspectorilor ANAF cât și firmelor. La cum este scrisă Legea noilor taxe (296/2023), rămâne de văzut cum va decide un inspector cât zahăr se află într-o prăjitură sau într-o limonadă.

PrajituraFoto: Ang Hui Hoen | Dreamstime.com

* Legea taxelor prevede un TVA de 19% de la 1 ianuarie 2024 pentru alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs. Acum este 9%.

„Ce se va întâmpla cu produsele de patiserie, cofetărie la nivelul miilor de agenți economici?”, se întreabă Georgiana Iancu, liderul departamentului de Taxe indirecte la EY România.

  • „Dacă voi avea o prăjitură de mere pe care o voi îndulci cu suc concentrat de mere și la finalul zilei concentrația este de peste 10 grame, atunci deja ajungem la un TVA de 19%, de la 9%”

„Va fi foarte greu și pentru agenții economici să înțeleagă aceste reguli, să le aplice. Va fi foarte greu și pentru ANAF să identifice care sunt acele situații în care nu s-a aplicat corect cota de TVA”, spune ea.

  • „Cred că vom avea o problemă având în vedere excepțiile pe care le avem în Codul fiscal”

Cozonacul și biscuiții ce cotă de TVA vor avea?

„Avem excepție pentru cozonac și biscuiți. Indiferent de conținutul de zahăr, rămânem la cota de TVA de 9%”, spune ea.

Ce distorsiuni apar în practică?

„Avem la nivel național…



Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns