Autoritățile române au subliniat importanța pachetului fiscal recent (noile taxe: Legea 296/2023 n.r.) pentru consolidarea fiscală din 2024 și dincolo de acesta, inclusiv măsurile suplimentare pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor și pentru a combate evaziunea fiscală, în parte prin accelerarea digitalizării, se arată în raportul de țară al Fondului Monetar Internațional (FMI), în baza Articolului IV.

FiscalitateFoto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com
„În același timp, autoritățile au recunoscut că ar mai fi încă necesare reforme fiscale”, spune FMI.
Conform sursei citate, va fi necesară o ajustare suplimentară de cel puțin 2% din PIB în următorii doi ani pentru a reduce deficitul bugetar la 4,5% din PIB în 2024 și sub 3% până în 2025.
„În acest sens, considerațiile autorităților pentru măsurile suplimentare de consolidare sunt binevenite”, se arată în document.
Recomandare FMI: prag de 100.000 euro la microîntreprinderi
Creșterea taxării la microîntreprinderi de la 1% la 3% pe venituri în unele sectoare va crește veniturile fiscale, arată instituția internațională.
Pentru a închide cu adevărat această lacună, spune FMI, pragul pentru înregistrarea ca microîntreprindere ar trebui redus și mai mult: de la 500.000 euro la aproximativ 100.000 euro.
Reamintim că prin Legea 296/2023 se modifică taxarea microîntreprinderilor. Astfel, vor fi următoarele cote de impozitare.
- 1%, pentru…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro