Atât Banca Mondială cât și Fondul Monetar Internațional (FMI) ne recomandă să introducem, undeva în viitor, impozitarea progresivă. Ideile celor două instituții internaționale diferă în privința procentelor. Dacă Banca Mondială vine cu 4 scenarii, FMI are doar unul. Totuși, un singur lucru este menționat de ambele organisme: să se elimine excepțiile fiscale.

TaxareFoto: Mellimage | Dreamstime.com
Scenariul FMI privind impozitul progresiv în România
FMI vorbește, într-un raport, despre introducerea unei rate de 20% pentru decila de top aferentă distribuției veniturilor (în timp ce se menține cota de 10% până la decilele superioare). În opinia instituției internaționale, asta ar lăsa majoritatea contribuabililor neafectați. Pe baza acestui scenariu de reformă, aproximativ 5,6 milioane de contribuabili nu ar plăti taxe mai mari, ci doar 650.000 de români. Ar aduce venituri suplimentare de 1% din PIB.
De asmenea, recomandă introducerea unor credite fiscale pentru persoanele cu venituri în decila de jos a distribuției veniturilor. Scopul este de a încuraja participarea pe piața muncii.
Presupunând că o gospodărie câștigă 10.610 lei anual, ar primi o rambursare suplimnetară de 4.031 lei, sau 38% din venitul său brut. Acest scenariu de reformă nu ar avea impact asupra cotei medii de impozitare pentru decilele 10 și 90 și scade pentru decila de jos, în timp ce crește pentru cea de sus.
În România avem mulți…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro