Pentru statele vecine Ucrainei, impactul financiar al războiului care a început în urmă cu 14 luni începe să se acumuleze, pe măsură ce sunt acordate subvenţii pentru energie, armatele sunt extinse, iar refugiaţii ucraineni sunt găzduiţi, trimişi la şcoală şi hrăniţi, scrie Bloomberg.

lei-euroFoto: Dreamstime
Pentru a plăti toate aceste facturi, guvernele est europene accesează pieţele financiare internaţionale într-un ritm fără precedent.
Împrumuturi de trei ori mai mari decât anul trecut pentru guvernele est-europene
Potrivit Bloomberg, guvernele est-europene au împrumutat deja 32 de miliarde de dolari în acest an, de trei ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
În plus, pentru prima dată în ultimii zece ani, trei state est-europene – Polonia (nouă miliarde de dolari), România (şase miliarde de dolari) şi Ungaria (cinci miliarde de dolari) – se numără printre primii cinci debitori emergenţi pe pieţele externe.
Însă, momentul în care se împrumută nu este unul grozav. A devenit mult mai prohibitiv să te împrumuţi pe pieţele de obligaţiuni, chiar şi pentru guvernele care au un rating ridicat precum cele din Europa de Est, după ce băncile centrale din întreaga lume au majorat rapid dobânzile în ultimul an. De exemplu, Polonia se împrumută la dobânzi anuale de 5,5% pentru noile sale obligaţiuni pe 30 de ani. Comparativ, în 2021, pentru acelaşi tip de obligaţiuni, Polonia s-a…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro