Guvernul a încercat prin Ordonanța 16 (a creșterilor de taxe) să mărească taxele pe proprietate, dar a fost modificată în Parlament prin prorogarea termenului pentru 2025. Banca Mondială într-un raport transmis Ministerului Finanțelor explică cum ar trebui făcută creșterea.

Vechi și nou în BucureștiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Pentru a îmbunătăți atât eficiența, cât și echitatea, România ar trebui să treacă la o bază legată de valoarea actuală de piață.

Este important ca baza să fie apoi actualizată regulat, deoarece evaluările învechite pot permite dezvoltarea inechităților dacă valorile se modifică diferit de-a lungul timpului de la o regiune la alta.

În 2020, instituția recomanda reevaluarea la 3-6 ani.

Trecerea la o bază pe valoarea de piață va necesita eforturi semnificative pentru dezolvtarea unui model de evaluare în masă și a sistemelor administrative aferente.

Implementarea completă nu poate fi fezabilă mai devreme de 2024.

Banca Mondială s-a angajat să asiste România în dezvoltarea modelului de evaluare necesar și a sistemelor aferente, inclusiv analize și consiliere în acest sens ce vor fi oferite în rapoartele ulterioare.

România ar trebui să ia în considerare fuziunea impozitelor pe teren și clădiri într-un singur impozit, deoarece acest lucru va permite mai ușor estimarea valorilor de piață pe baza tranzacțiilor.

Aplicarea unei taxe pe valoare terenului ar fi mai…



Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns