Mulți români se află în situația în care vor ieși la pensie ori în România, ori în alt stat UE. Au dreptul la o pensie comunitară, deci perioada lucrată va fi luată în calcul indiferent unde se află.

Bani – bancnote lei Foto: Lupoianflaviu | Dreamstime.com
De exemplu, dacă te-ai stabilit într-o altă țară, vei lua pensie de acolo, dacă ai revenit în România, vei lua pensie din România.
Maria Luiza Socol Florescu – director la Direcţia Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) descrie procedura și drepturile pe care aceștia le au.
„Foarte mulți dintre lucrătorii noștri migranți, persoane care au realizat perioade de asigurare și în alte state membre ale UE au atins vârsta pensionării”, a spus ea.
Unde se depune cererea pentru pensia comunitară
Cererea se depune la o singură instituție, spune ea.
Care instituție?
La cea de la locul de ședere permanentă.
„Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a explicat ea.
Acea instituție va fi cea care va întreprinde demersul către instituțiile competente din toate statele membre implicate.
Care este locul de ședere permanentă
Persoana este îndrumată să-și depună cererea la instituția de la locul de ședere permanentă.
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro