A mări TVA înseamnă a crește taxa pe consum, adică la bunurile și serviciile pe care le achiziționăm, fie că vorbim de rafturile de la supermarket, ori căldură iarna, cinema sau cărți.

PreturiFoto: Beritk | Dreamstime.com
Mai departe, taxarea se reflectă în prețuri. Aici are un rol important și cererea, care dacă scade poate pune presiune pe producător să-și asume o parte din cost, dar oricum ar fi se reflectă ori în preț, ori în calitatea bunurilor sau serviciilor.
În general, asistăm la următorul fenomen: când scade TVA pentru anumite industrii, atunci prețurile rămân la fel, când crește, atunci totul se scumpește. Să ne uităm la ce s-a întâmplat în 2018. A scăzut TVA în Horeca și la sălile de fitness la 5%, dar prețurile nu au suferit nicio modificare.
Masa în oraș s-ar putea scumpi
Coaliția PSD-PNL are în vedere majorarea TVA de la 9% la 19% la restaurante. Aici am putea vedea o oarecare majorare a prețurilor. Depinde când poate suporta și consumatorul. Dacă cererea scade, atunci o parte din cost l-ar putea suporta firmele.
Vom vedea efectul dacă se va lua decizia, adică după aplicare.
Să nu uităm că pentru restaurante avem o schimbare de la 1 ianuarie 2023: a dispărut impozitul specific, iar firmele au avut de ales între a trece pe impozit pe venit ori pe profit. Majoritatea au ales pe venit deoarece au de plătit 1%.
De asemenea, în cafenele a crescut TVA la 19%, dar în multe locuri încă se…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro