În ultima perioadă, o întrebare li se pune cu insistență miniștrilor Muncii și Finanțelor, dar și altor parlamentari din Coaliția PSD-PNL: Există bani pentru creșterile de pensii de anul viitor? Vorbim de o indexare a pensiilor cu aproape 14% începând de la 1 ianuarie 2024.

Portofel cu baniFoto: Vlad Ispas / Dreamstime.com
Răspunsul îl vezi când te uiți la buget: avem un deficit bugetar cronic, deoarece ne întindem de peste 30 de ani mult peste ceea ce ne permite plapuma.
Astăzi, în acest moment, nu există banii respectivi. Ei nu sunt strânși undeva anume pe modelul Pilonului II sau a unui alt tip de fond de pensii ori de investiții.
Lună de lună noi, angajații, și anual cei care au PFA (activități independente în general), cotizăm la buget acei 25% pentru pensii (din care 3,75% merg la Pilonul II).
Pentru că bugetul de pensii are și el deficit, este alimentat la rândul lui din alți bani, adică din alte taxe colectate, dar și din împrumuturile pe care Statul le face în numele celor mai tineri. În general, împrumuturile le facem astăzi, dar banii vor fi rambursați cândva în viitor: tot noi, dacă suntem ceva mai tineri, ori copiii noștri, în general generațiile viitoare.
Gaura se adună la datoria publică. În septembrie 2023 ea reprezenta 50,5% din PIB.
Cum se plătește datoria? Prin taxe viitoare mai mari
Când banii atrași se duc pe cheltuieli care nu sunt legate de investiții, doar taxarea…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro