La finalul anului trecut, prin OUG Trenuleț (115/2023), s-au adus modificări în privința microîntreprinderilor, după ce în toamnă au mai fost introduse unele modificări prin Legea noilor taxe și a introducerii unora noi (L296/2023). Problema întreprinderilor legate nu a fost rezolvată, deși am intrat în luna martie. Nu există nici măcar un document oficial care să spună, de exemplu în cazul persoanelor căsătorite, dacă recomandă divorțul.

DivortFoto: Andrey Popov | Dreamstime.com
La Ministerul Finanțelor încă se lucrează la modificările normelor Codului fiscal prin care să clarifice aspectele, având în vedere că până la finalul lunii martie antreprenorii trebuie să facă declarațiile din care să reiasă dacă rămân cu unele firme plătitoare de impozit pe venit, iar pe altele pe profit. Apoi vor trebui să plătească din aprilie.
Sunt situații în care, de exemplu, un antreprenor este acționar în mai multe firme. Poate la una are 40%, iar la alta are 100%. Își dorește să păstreze firma la care este acționar cu 100% la impozit pe venit, dar poate partenerul de afaceri de la cea unde are 40% nu este de acord (vezi în ultima parte a articolului ce probleme apar).
Poate cele mai ciudate situații sunt cele legate de întreprinderile legate. Într-o conferință care a avut loc în februarie, Georgeta Toma de la Ministerul Finanțelor nu a putut veni cu lămuriri în privința acestor reglementări, menționând că a…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro