Mulți investitori se uită către fondurile de investiții pentru a-și depune banii, inclusiv în ETF-uri (are și România câteva pe BVB), numărul celor care cumpără unitățile de fond fiind de 600.000 conform datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF). Cifra este ușor umflată pentru că au numărat unele persoane de 2-3 ori (adică pe cei care investesc în mai multe fonduri), potrivit informațiilor HotNews.ro.

Bancnote numărateFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Marele avantaj fiscal al acestor fonduri de investiții este că dividendele încasate de la companiile din portofoliu nu sunt taxate cu 8%. Acei bani sunt investiți mai departe de fond.
În schimb, fondurile de pensii plătesc acest impozit din cauza Ordonanței 16/2022 (adoptată de Guvernul Ciucă), fiind vorba despre banii celor care muncesc, ceea ce le „mănâncă” din randamentul potențial, lucru ce se va vedea la pensie. Există un proiect în Parlament care prevede eliminarea acelei prevederi din Codul Fiscal. Rămâne de văzut dacă se va adopta.
Persoanelor fizice care investesc la bursă li se reține acel procent de 8% atunci când companiile la care au acțiuni le distribuie dividendele. Evident, dacă sumele depășesc plafoanele, trebuie să depună Declarația unică și să plătească și CASS (10%).
În legătură cu impozitul pe tranzacții, atât la răscumpărarea unităților la fondurile de investiții, cât și la tranzacțiile directe pe…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro