Rata fiscalității, adică nivelul de taxare nu trebuie să depășească un anumit nivel optim, dincolo de care ar fi afectate veniturile potentiale, investițiile, productia de bunuri și servicii. În plus, ar fi încurajată economia subterană. Asta arată în general Curba lui Laffer.
Cum decurge din logica acestei curbe și arată și Ioan Talpoș în cartea „Fiscalitate teoretică și aplicată” (ediția a II-a), la o rată a fiscalității de 0% și 100%, statul nu obține de la contribuabil resursele publice pentru a funcționa. La o rată spre 100%, firmele renunță la orice formă a efortului productiv, precum muncă sau investiție.
HotNews.ro a cerut ajutorul lui Leonard Uzum, expert la Consiliul Fiscal, pentru a afla cum stăm din punct de vedere al Curbei lui Laffer.
Curba Laffer este controversată, spune el.
„Unii economiști consideră că o cotă de impozitare sub cea „optimă” ar mări nivelul conformării voluntare și, astfel, ar ajuta creșterea economică, prin faptul că rămân resurse suplimentare în economie, pe care firmele și gospodăriile le vor folosi pentru a crește nivelul consumului și al investițiilor. Practic această abordare se bazează pe efectele de runda a doua pe care politica fiscală le generează”, afirmă Uzum.
Acest raționament, afirmă expertul, are o susținere empirică (utilizând modele din literatura de specialitate) cu semne de întrebare.
Nu este un accident faptul că…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro