Fiecare român aruncă, în medie, 130 de kilograme de mâncare pe an, conform unui studiu realizat de mai multe organizații non-guvernamentale. Iar cea mai multă mâncare se irosește de Crăciun și de Paști, când, în mod tradițional, se pregătesc mese extrem de îmbelșugate. Mai îmbelșugate decât pot să mănânce membrii fiecărei familii și invitații lor.

mancare irosita romania

Un sfat de bun-simț este oferit de Ioana Miheț, consultant Food Waste Combat: „Să gătești mai puține feluri. Nu e nevoie de șapte feluri pe persoană, cine mănâncă atât până la urmă?“.

Reprezentanții mai multor organizații care luptă cu risipa de hrană susțin că alimentele irosite într-un singur an de români sunt suficiente pentru a hrăni timp de 20 de ani populația unui oraș precum Cluj-Napoca.

Situația nu este mult diferită nici la nivel mondial, în special în societățile prospere din Europa, America de Nord și Australia. Conform cifrelor oferite chiar în acest an de ONU, valoarea totală a mâncării irosite în lume într-un an se ridică la cifra de 680 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă mai mult decât PIB-ul realizat decât țări precum Belgia ori Suedia.

 

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respect? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns