Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.
În prezent, nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimentele de origi ne animală (carne, lapte, peşte, produse din carne, etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie, etc.) a virusului responsabil de COVID-19 şi supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.
De asemenea, până în prezent, nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului.
Reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplică la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici în toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure.
Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranşarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curăţarea peştelui, ambalarea fructelor şi legumelor), cât şi comercianţii cu amănuntul sunt la curent cu cerinţele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfăşoară astfel de activităţi.
De asemenea, consumatorii ar trebui să conştientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienţii din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenţionează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiţi agenţi patogeni, care ar putea fi prezenţi pe mâinile lor.