Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat în septembrie cea de a patra lună de creștere consecutivă, grație avansului prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit presei internaționale.

 

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În septembrie, acest indice a ajuns la 97,9 puncte, în creștere cu 2,1% față de o valoare revizuită de 95,9 puncte în luna august și cu 5% peste valoarea înregistrată în luna septembrie 2019,

Potrivit FAO, prețurile la cereale a urcat cu 5,1% în septembrie, comparativ cu luna august, și cu 13,6%, raportat la aceeași lună a anului trecut. “Cotațiile mai mari la grâu au stimulat această creștere, pe fondul activității intense de tranzacționare ca urmare a îngrijorărilor privind perspectivele de producție din emisfera sudică și a condițiilor secetoase care afectează însămânțările de grâu în Europa“, a subliniat FAO. De asemenea, au crescut prețurile la porumb, orz și sorg, în timp ce prețul orezului a scăzut cu 1,4% pe fondul încetinirii cererii.

Prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 6% în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, în condițiile în care cotațiile la uleiul de palmier, floarea soarelui și soia au crescut pe fondul cererii globale solide.

În schimb, prețurile la lactate au rămas în mare parte nemodificate în luna septembrie, comparativ cu august, iar prețurile la zahăr au scăzut cu 2,6% comparativ cu luna august, pe fondul estimărilor privind un surplus al producției mondiale în sezonul următor. Prețurile la carne au scăzut și ele cu 0,9%, unul dinte motive fiind și decizia Chinei de interzice importurile de carne de porc din Germania, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți.

Lasă un răspuns