Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a sancționat Telekom România Mobile Communications cu amendă în cuantum de 200.000 de lei pentru nerealizarea portării a 1.232 de numere de telefon și întârzierea procesului de portare pentru alte 4.941 de numere de telefon., se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Procesul de portare 

Portarea oferă posibilitatea utilizatorilor de a-și păstra numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul de telefonie. Procesul de portare se inițiază prin depunerea de către utilizator a unei cereri în acest sens la noul furnizor (furnizorul acceptor). Vechiul furnizor (furnizorul donor) are obligația că, la primirea unei cereri de portare, să răspundă, prin transmiterea unui mesaj standard către bază de date prin care se administrează portabilitatea numerelor (bază de date centralizată). Acest mesaj confirmă că se poate realiză portarea sau, din contra, că există un motiv justificat pentru care această nu poate continuă (de exemplu, cererea de portare nu a fost făcută de titularul de drept al numărului). În absența transmiterii de către furnizorul donor a acestui răspuns, procesul de portare este, în cele din urmă, anulat de bază de date centralizată.

Încălcări constatate

Ca urmare a unor plângeri venite atât din partea unor clienți ai Telekom Mobile, cât și din partea altor furnizori de telefonie, care sesizau împiedicarea sau întârzierea procesului de portare a unui număr semnificativ de numere, ANCOM a demarat un control. S-a constatat astfel că, în perioadă 1 mai – 21 iulie 2017, Telekom Mobile nu a răspuns prin mesajul standard în cazul a 7.213 cereri de portare, fapt ce a determinat că, până la data de 21 august 2017, să nu se realizeze portarea pentru 1.232 de numere individuale unice, respectiv să se întârzie portarea pentru alte 4.941 de numere individuale unice.

Pentru că a încălcat astfel prevederi ale legislației din domeniul comunicațiilor electronice, Telekom România Mobile Communications a fost amendată cu sumă de 200.000 de lei, pe care va trebui să o achite către bugetul de stat.

Sesizări privind desfășurarea procesului de portare

ANCOM a primit pe parcursul acestui an un număr de 364 de sesizări de la utilizatori cu privire la desfășurarea procesului de portare către diverse rețele fixe sau mobile. Principalele probleme sesizate au vizat disfuncționalități apărute în cadrul procesului de portare (cum ar fi nesincronizarea informațiilor privind identificarea utilizatorilor sau netransmiterea unor mesaje între bazele de date), ceea ce a condus la prelungirea termenelor sau chiar la anularea proceselor de portare. O mare parte dintre utilizatorii care s-au adresat ANCOM au solicitat informații suplimentare privind stadiul procesului de portare.

Despre portabilitate

Portabilitatea numerelor de telefon oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și păstra numărului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie. De la lansarea portabilității, au fost portate peste 4,2 milioane de numere de telefon, dintre care peste 3,5 milioane de numere de telefonie mobilă și aproape 700.000 de telefonie fixă.

ANCOM pune la dispoziția utilizatorilor pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot află în ce rețea funcționează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.