Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a anunțat că își dorește înființarea unei formațiuni europene de tip Interpol, pentru a putea interveni cu rapiditatea unei structuri poliţieneşti într-o piaţă de produse şi servicii din ce în ce mai aglomerată.

horia constantinescu anpc interpol

„Această Autoritate, în premieră la nivel european, îşi doreşte organizarea unei formaţiuni de tip Interpol, să putem comunica între noi rapid, să ne transmitem informaţii, iar pe baza acestora să avem exact reacţia rapidă a colegilor din structurile poliţieneşti, pentru că iată, este o piaţă din ce în ce mai aglomerată de produse şi servicii, ori reacţia noastră ca Autoritate trebuie să fie în unele situaţii o reacţie rapidă”, a afirmat preşedintele ANPC, citat de replicaonline/ro.

El a precizat că instituţia va transmite oficial această propunere reprezentanţilor agenţiilor de Protecţia Consumatorilor din statele UE în cadrul unui eveniment care va avea loc săptămâna viitoare, la Palatul Parlamentului.

Directorul ANPC s-a declarat nemulțumit de faptul că, până acum, în relația cu UE, ANPC s-a comportat ca un școlar foarte cuminte, fără să aibă inițiative proprii: „Valenţele europene ale acestei Autorităţi au fost până la acest moment unele de asumare a regulamentelor europene, a modalităţii în care cei îndrituiţi să o facă de la nivel european ne-au transmis informaţii, noi le-am înregistrat şi ne-am comportat ca un copil, ca un şcolar foarte cuminte. Pe data de 17 septembrie, la Casa Poporului este prima întâlnire organizată de această autoritate, am invitat colegi omologi de la alte instituţii europene, nu numai pentru a ne cunoaşte, ci pentru a le transmite că această Autoritate trebuie să conteze în abordarea acţiunilor de control la nivel european, această autoritate trebuie să poată avea iniţiativă“.

În acest context, Horia Constatinescu susține că lucrurile au început deja să se schimbe: „Este motivul pentru care am început să implementăm, cu ajutorul Direcţiei de Control, această formaţiune de reacţie rapidă, acolo unde informaţiile primite o cer, a fost cazul cu alunele, urmează alte cazuri, aşa cum am ajuns în pieţe, aşa cum am ajuns şi am desfăşurat acţiunea peşte din import sau peşte tranzacţionat intracomunitar, unde peste 22 de tone au fost retrase, iată că ne dăm seama de pertinenţa acestei alegeri, această autoritate are nevoie de o structură la un nivel central, de o reacţie rapidă, de transmitere rapidă între noi a informaţiilor, pentru a putea fi combătute“.

 

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respectă? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns