Senatorul Daniel Zamfir a depus, luni, la Senat, patru proiecte de lege privind protecția consumatorului care a contractat credite bancare. Inițiativele vizează clauzele abuzive în contractele de credit, executările silite intempestive, dobânzile excesive și cesiunile speculative de creanțe.

protectie creditori banci

Conform hotnews.ro, proiectul privind protecția consumatorilor contra executărilor silite abuzive sau intempestive prevede ca „în cazul finalizării unei executări silite cu evacuarea debitorului din locuința familială, acesta va avea dreptul de a nu părăsi locuința familială timp de un an de la finalizarea procedurii de evacuare, drept pe care debitorul îl va putea exercita în vederea găsirii unei alte locuințe familiale, în condiții decente pentru el și familia sa“.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că, la cererea consumatorului, instanța este obligată să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractului de credit sau actului cu caracter de titlu executoriu. În cazul în care s-a încuviințat executarea, consumatorul poate formula apel împotriva hotărârii de încuviințare a executării. Conform proiectului, apelul consumatorului suspendă executarea.

Un alt proiect al senatorului Daniel Zamfir are în vedere protecția consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit. Astfel, conform declarației lui Zamfir, „aici am introdus în lege ceea ce înseamnă locuința familială și faptul că ea este protejată de lege. Toate procesele de executare silită vor fi folosite, în ultimă instanță locuința familială fiind cea care trebuie să fie protejată. Omul nu poate să fie executat din locuința familială, decât în niște condiții extrem de severe. Am introdus noțiunea de conversie. Conversia creditelor se va face la solicitarea consumatorului, atunci când moneda națională depășește cu mai mult de 20% valoarea la care a fost contractată la semnarea contractului”.

Proiectul privind protecția consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanțe prevede posibilitatea ca cel care este executat să răscumpere creanța, iar proiectul de lege privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive prevede că dobânda anuală efectivă, în sensul definit în OUG 52/2016, în cazul creditelor imobiliare nu poate depăși cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de refinanțare practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă.

Textul integral al celor patru proiecte de lege poate fi consultat aici

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respectă? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns