Comisia Europeană a adoptat, în prima zi a lunii octombrie, o serie de măsuri destinate prelungirii duratei de viață a mai multor aparate electrocasnice. De asemenea, acestea trebuie produse astfel încât să consume mai puțină energie electrică.

frigidere televizoare ue

Pentru prima dată, frigiderele, mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și televizoarele vândute în UE vor trebui să răspundă „exigențelor în materie de reparabilitate și reciclabilitate“.

Legile recent adoptate se referă în special la piesele de schimb, care vor trebui să fie disponibile „pentru o perioadă lungă de timp după achiziţionare”, adică minim şapte ani pentru frigidere şi 10 ani pentru maşinile de spălat rufe şi maşinile de spălat vase. În plus, producătorul va trebui să asigure livrarea pieselor „într-un interval de 15 zile lucrătoare”.

În ceea ce privește consumul de energie, se estimează că noile reguli, ce ar urma să intre în vigoare în săptămânile următoare, împreună cu legislaţia privind etichetarea energetică adoptată în luna martie, vor permite realizarea unei economii anuale de energie de 167 Terawatt-oră (TWh) până în 2030, echivalentă cu consumul anual de energie al Danemarcei. Pentru gospodăriile europene, măsurile înseamnă o economie medie de 150 de euro pe an la factura de electricitate, conform estimărilor Comisiei.

 

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respectă? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.