După fiecare cinci plăți contactless consecutive de sub 100 de lei sau 30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN. Aceasta este principala modificare pentru posesorii români de card, în urma adoptării de către Camera Deputaților a proiectului de lege pentru transpunerea în legislaţia naţională a noii directive europene PSD2.

modificari plata cu cardul

Deputaţii au dat votul final şi au adoptat acest proiect de Lege, care vurmează să intre în vigoare după ce legea va fi promulgată de şeful statului și apoi publicată în Monitorul Oficial.

Directiva PSD2 este actul normativ european care reglementează serviciile de plată şi are ca scop îmbunătăţirea standardelor pe baza cărora se efectuează plăţile în Spaţiul Economic European şi stimularea inovaţiei pe piaţa serviciilor de plăţi, astfel încât acestea să devină mai sigure şi mai eficiente.

Directivă europeană PSD2, cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare, a intrat în vigoare din data de 14 septembrie 2019, şi a adus schimbări semnificative la mai multe aspecte fiscale, inclusiv la plăţile cu cardul.

Regulamentul UE, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată. Aceştia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.

 

Lasă un răspuns