Leul a atins, în ultimele zile, un minim istoric raportat la moneda unică europeană, iar acest lucru va produce, în cele din urmă, efecte și asupra prețurilor de pe piața românească. Acesta este semnalul de alarmă tras, pentru Mediaifax, de analistul Adrian Bența.
„Adevăratele puseuri de creştere ale cursului de schimb vor apărea în ianuarie-februarie, moment la care foarte mulţi operatori economici vor achita scadenţele la bunurile cumpărate în perioada aceasta. Cunoaştem cu toţii că operatorii economici se aprovizionează şi plătesc pe credit, iar creditul poate fi între 30 şi 90 de zile, în funcţie de cum s-a negociat cu furnizorul. Dar la un moment dat aceste scadenţe apar şi ele apar de obicei în ianuarie-februarie spre martie“ a declarat Adrian Bența.
Pe lângă perioada în care e de așteptat să apară scumpirile, el a identificat și domeniile cele mai sensibile: „Toţi suferim din cauza acestui curs de schimb valutar. În primul rând cei care cumpără alimente, o să le revedem (n.r. creşterile de curs) în preţul alimentelor, pentru că multe sunt din import. Apoi sunt persoanele fizice care evident plătesc împrumuturi la bănci calculate la un euro mai scump şi cu siguranţă cei care au abonamente în euro la societăţile care furnizează servicii telecom. Într-o măsură mai mică sau mai mare, vom plăti mai mult la aceste utilităţi“.
Astăzi, 20 noiembrie, un euro este egal, conform cursului de schimb afișat de Banca Națională a României, cu 4,7776 lei.