În ultima lună a anului, vânzările de jucării explodează în întreaga țară, datorită celor două sărbători cu ocazia cărora se fac cadouri, în special pentru cei mici: Moș Nicolae și Moș Crăciun. În acest context, inspectorii de la Protecția Consumatorilor îi avertizează pe clienți să fie foarte atenți la cumpărăturile pe care le fac, pentru a nu ajunge să își pună în pericol proprii copii.

jucarii avertisment protectia consumatorilor

Astfel, e foarte important să cumpărăm jucăriile din magazine autorizate, unde se eliberează toate documentele de cumpărare: factură, bon fiscal, chitanță fiscală. Altfel, dacă nu deținem măcar unul din aceste documente, mai târziu va fi imposibil să facem reclamație, în cazul în care constatăm nereguli la produsele comparate.

Inspectorii ne avertizează: „Ca în fiecare an, în luna decembrie vin Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastră trebuie să ţineţi cont de următoarele sfaturi: să achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs; să alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale“.

 

Cele mai mari pericole, pentru copiii mai mici de 3 ani

Cea mai mare atenție trebuie acordată jucăriilor cumpărate pentru copiii cu vârsta mai mică de trei ani. Pentru acestea, există unele reguli speciale, amintite de inspectorii ANPC:

„Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria. Trebuie să verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate. Sfătuim părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare“.

 

Jucării periculoase, deja confiscate de Protecția Consumatorilor

La începutul lunii noiembrie, jucării în valoare totală de peste 100 000 de euro au fost confiscate de inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanța. Acestea proveneau din China și erau susceptibile de a fi contrafăcute.

În luna august, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de peste 100 000 de lei și a retras definitiv de pe piață 15 000 de produse. Este vorba de jucării care nu aveau niciun element de identificare, pe eticheta fiind indicat doar preţul. Ca urmare a acestui fapt, ele reprezintă un pericol pentru copii, deoarece, în caz de înghiţire, nu se cunosc elementele conţinute de acestea. Prin urmare, medicul nu poate să afle pe loc substanţele la care a fost predispus copilul. Printre jucăriile confiscate s-au numărat pistoalele cu bile şi lanternele laser.

 

 

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respect? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.