România se află pe locul 7 în Europa la consumul de bere și este, în același timp, al optulea producător de bere de pe continent. În ceea ce privește exportul, ne aflăm pe locul al șaselea, iar din punct de vedere al volumului pieței, țara noastră se află pe locul al șaptelea în Europa.

consum bere romania

O altă veste bună este aceea că, din punct de vedere al locurilor de muncă, ne aflăm și mai sus în topuri. Industria românească de bere generează în mod direct 5 973 de locuri de muncă, plus alte 85 000 de joburi în sectoare conexe, ceea ce ne situează pe a cincea poziție în Europa.

Statisticile și tendințele în materie de bere la nivel european sunt expuse de Asociația Berarii României. Vă oferim, mai jos, top 12 al țărilor europene, după consumul de bere.

 

Berea – brand de țară al României

Mai mulți berari din România sunt de părere că industria în care activează poate să devină un adevărat brand de țară. În sprijinul acestei afirmații, ei aduc datele statistice: consumul anual de bere este de 85 de litri pe cap de locuitor. În plus,  97% din totalul consumului este asigurat de producția internă.

Istoria berii pe teritoriul românesc e una îndelungată. La Cluj este atestat, în 1366, un anume Iacob Berarul, iar un cronicar sirian ne spune că, în Moldova secolului al XVII-lea, „domnul a pus să ni se dea, în zilele de miercuri și vineri din post și în timpul acestei prime săptămâni, bere și mied, căci în toată această țară nimeni nu bea apă goală, afară doar de câțiva“.

 

Topul țărilor europene, după consumul de bere

  1. Germania
  2. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
  3. Spania
  4. Polonia
  5. Franța
  6. Italia
  7. România
  8. Cehia
  9. Olanda
  10. Austria
  11. Belgia
  12. Ungaria

Lasă un răspuns