Aproape jumătate dintre tinerii sub 25 de ani preferă să apeleze la servicii medicale private, decât să meargă pentru consultații sau tratament la un spital de stat. Iar procentele sunt similare atunci când vorbim despre populația municipiului București sau a județului Ilfov.

clinici private romania

Rezultatele aparțin Reveal Marketing Research, care a realizat, în noiembrie 2019, un studiu privind percepția românilor asupra calității serviciilor medicale din mediul urban. La studiu au luat parte 845 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, dintre care 443 de femei și 402 bărbați.

 

Cine preferă clinicile private

30 la sută dintre persoanele intervievate au declarat că apelează mai frecvent la servicii private. Procentul este mult mai mare, din punct de vedere al vârstei, în rândul tinerilor sub 25 de ani – 43,1% și, din punct de vedere geografic, al celor care locuiesc în zona București-Ilfov – 42,2%.

Punctele forte ale spitalelor private sunt considerate următoarele: curățenia (81%), respectul primit de pacient (75%), timpul scurt în care se derulează investigațiile (74,7%), medici mai profesioniști (57,5%) și încredere generală (51%).

 

Cine preferă clinicile de stat

Spitalele de stat sunt preferate de persoanele cu vârsta de peste 35 de ani, mai mult de bărbați și de locuitori ai următoarelor regiuni geografice: Transilvania (75,5%), Moldova (74,4%) și Banat-Crișana (72%).

Motivațiile celor care aleg această variantă sunt preponderent de ordin financiar. Singurul atribut pozitiv al serviciilor de stat este costul – aproape toți românii beneficiază, cel puțin teoretic, de servicii medicale gratuite. Procentul celor care preferă clinicile de stat este de 68,3%.

 

Ai întâmpinat probleme în clinicile, spitalele sau farmaciile românești? Spune-ne ce ai pățit, pe yescomment.ro!

Lasă un răspuns