Un număr mare de români călătoresc cu avionul, de sărbători. Ei se pot împărți în trei mari categorii: pe de o parte, sunt românii plecați la muncă sau la studii în străinătate, care se întorc să își petreacă sărbătorile de iarnă alături de familie; în alte cazuri, rudele din România merg să îi viziteze pe cei aflați în alte țări; în fine, sunt și români care nu își vizitează neapărat rude sau cunoscuți, dar au ales să își petreacă noaptea de Crăciun sau cea dintre ani departe de casă.
În acest context, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) face următoarele recomandări, pentru a-i asigura pe clienții companiilor aeriene că nu vor avea nici un fel de probleme:
- să solicite informaţii despre preţul total al biletului la momentul rezervării (toate taxele incluse);
- să se informeze cu privire la condiţiile de zbor (orar, greutate bagaje etc.);
- să ceară detalii cu privire la restricţii şi reguli aplicabile biletului respectiv de avion;
- să verifice termenul de valabilitate al rezervării;
- să fie atenţi la condiţiile de renunţare la biletul de avion (dacă este cazul);
- să se informeze cu privire la răspunderea transportatorului faţă de pasageri şi bagaje (în caz de deces sau vătămare corporală, în cazul întârzierii, distrugerii, pierderii sau deteriorării bagajului), precum şi cu privire la răspunderea transportatorilor aerieni faţă de pasageri în cazul refuzului la îmbarcare, în cazul anulării sau întârzierii zborului (aşa cum sunt prevăzute în art. 14 din Regulamentul (CE) 261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004, care stabileşte reguli comune privind compensarea şi asistenţă acordate pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare şi al anulării sau întârzierii zborurilor).
Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respect? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!