Șapte parlamentari, care fac parte din patru partide diferite, au depus un proiect de lege prin care solicită scoaterea supermarketurilor și a hipermarketurilor în afara orașelor. Dacă au peste 400 de metri pătrați, aceste magazine ar urma să poată funcționa doar la marginea aglomerărilor urbane.

supermarketuri romania

În expunerea de motive a proiectului, parlamentarii își explică inițiativa în modul următor:

Ultimii 10-15 ani au fost marcaţi în România în domeniul comerţului de dezvoltarea reţelelor de supermagazine si hipermagazine, ceea ce a condus, pe de o parte, la modernizarea activităţilor de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, în prezent ponderea comerţului cu produse alimentare fiind de 50-60% la nivel naţional, iar pe de altă parte, această extindere a creat o serie de dezechilibre în mai multe sectoare“.

Ei susțin că adoptarea acestui proiect ar ajuta atât micii producători și afacerile locale, cât și consumatorii:

Prin modificările propuse, comunităţile locale vor avea mai multe avantaje din punct de vedere al menţinerii şi încurajării IMM – micilor producători şi afacerilor locale, prin ocuparea mai judicioasă a spaţiilor comerciale cu suprafeţe mici, precum şi pentru interesele consumatorilor prin varietatea mai mare de produse, prin încurajarea specificităţii locale şi a serviciilor turistice, cât şi din punct de vedere al dezvoltării urbane durabile a localităţilor“.

O astfel de măsură a mai fost propusă în trecut, stârnind dezbateri aprinse și în cele din urmă fiind respinsă.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.