Carne de curcan din fermele de păsări din Ungaria, afectate de gripa aviară, a fost exportată în mai multe țări europene, printre care și România. Avertismentul a fost lansat de Comisia Europeană și transmis autorităților din statele care au importat carne ungurească, inclusiv României.

carne curcan ungaria

În țara noastră, carnea de curcan provenită din focarul unde a fost depistată gripă aviară a ajuns inițial în trei depozite din județul Bihor. În regim de urgență, Autoritatea Sanitar Veterinară a dispus retragerea și incinerarea mărfii.

 Autoritatea Sanitar Veterinară comunică, în acest sens: „Din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, de pe raza județului Bihor. În regim de urgență, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze imediat pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005.“.

Autoritatea reaminteşte crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariţia şi răspândirea virusului gripei aviare:

 • păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi;
 • furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;
 • aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite, unde să nu aibă contact cu păsările sălbatice;
 • obligativitatea de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

 

 

Ai avut probleme cu produsele cumpărate de la un magazin? Un vânzător te-a tratat cu lipsă de respect? Împărtășește-ți experiența pe YesComment.ro! Intră aici, înregistrează-te și povestește întregii țări experiența prin care ai trecut!

Lasă un răspuns

 1. Stoica Oana

  Se stie care magazine vand astfel de carne? In piata Rogerius este o macelarie unde se vinde carne de curcan din Ungaria.

 2. Ana Hata

  Din 13 tone, au fost retrase doar 40 de kilograme de la vânzare. Restul – deja în comerț. Singurul lucru cu adevărat sigur e să evităm carnea de pasăre din Ungaria, indiferent de unde spune vânzătorul că o are.
  Mai ales în Bihor, unde a fost depozitată toată, inițial.