Puțini dintre noi știu că există, încă din 2008, un ordin al Ministerului Sănătății, care stabilește ce alimente sunt sănătoase pentru copii și adolescenți, precum și, lista cu alimente nesănătoase, a căror comercializare este interzisă în incinta unităților de învățământ.

alimente nesanatoase copii

Această listă a alimentelor nesănătoase, interzise la vânzare în școli, conține 7 mari categorii, după cum urmează:

 • alimente cu conținut mare de zaharuri. Este vorba de cele care conțin peste 15 g zaharuri/100g produs , fiind exceptate fructele și legumele proaspete. În această categorie intră prăjituri, bomboane, acadele și alte produse similare.
 • alimente cu conținut mare de grăsimi. Este vorba de un conținut de peste 20 g grăsimi/ 100 g produs, din care, cumulativ grăsimi saturate peste 5 g/100 g produs sau acizi grași trans peste 1 g/100 g produs. Este vorba de hamburgeri, – pizza, produse de tip patiserie, cartofi prăjiți, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, margarină, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conținut de grăsime peste 20%, mezeluri grase și alte produse similare.
 • alimente cu conținut mare de sare. Este vorba de un conținut de peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6 g sodiu/100 g produs). În această categorie intră chipsuri, biscuiți sărați, covrigei sărați, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, semințe sărate, brânzeturi sărate și alte produse similare.
 • băuturi răcoritoare. Este vorba de orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate. În incinta școlilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată, pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea.
 • alimente cu conținut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare. Limita este de 300 kcal pe unitatea de vânzare. Aici intră orice tip de aliment care, prin conținut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vânzare.
 • alimente neambalate, cu excepția bananelor și a citricelor. Este vorba de alimente vrac sau de sandvișuri neambalate
 • alimente neetichetate. Aici, este vorba de alimente care nu respectă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările și completările ulterioare. Pentru crearea unor deprinderi nutriționale sanogene se recomandă etichetarea nutrițională.

Legea prevede că Operatorii economici care distribuie și/sau comercializează alimente în incinta unităților de învățământ trebuie să facă dovada compoziției alimentelor prin etichetă, specificații de la producător sau buletine de analiză.

Structurile din cadrul Ministerului Sănătății Publice, autoritățile de sănătate publică județene și a municipiului București și inspecțiile sanitare de stat județene și a municipiului București vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin și vor controla respectarea lor.

Lasă un răspuns

 1. Ce găsesc elevii din București la chioșcurile din școli – sute de kilograme de produse toxice, confiscate de Protecția Consumatorilor – YesComment

  […] Puțini dintre noi știu că există, încă din 2008, un ordin al Ministerului Sănătății, care stabilește ce alimente sunt sănătoase pentru copii și adolescenți, precum și, lista cu alimente nesănătoase, a căror comercializare este interzisă în incinta unităților de învățământ. Puteți găsi această listă aici. […]

 2. Sandviș cu trifosfați, caragenan și poliricinoleat de poliglicerol! – semnal de alarmă tras de Asociația InfoCons – YesComment

  […] AICI poți consulta lista alimentelor a căror vânzare e interzisă în incinta școlilor […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.