Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a efectuat, în 2019, un număr de 2 326 de acţiuni de control pe piața de comunicații electronice. Contravenienții au primit 215 notificări, 316 avertismente şi 85 de amenzi contravenţionale, cu o valoare totală de 2 154 400 de lei.

numere portate romania

Cel mai mare cuantum a fost reprezentat de amenzile pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire asumate prin licențe, pentru încălcarea obligaţiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali şi desfăşurarea procesului de portare. Este vorba de 9 amenzi contravenționale, cu un cuantum total de 1 650 000 de lei.

Astfel, anul trecut ANCOM a finalizat o campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puţin 98% din populaţia României de către operatorii Orange, Vodafone, Telekom şi RCS&RDS. Operatorii aveau această obligaţie prevăzută în licenţele de utilizare a spectrului radio obţinute  în urma licitaţiei din 2012. Acoperirea cu semnal de voce mobilă a fost măsurată în 13 400 de localităţi, fiind măsuraţi concomitent și peste 246 000 de kilometri pe drumurile naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale.

Pentru nerespectarea acestor obligaţii, operatorul RCS&RDS a fost sancţionat cu amendă în valoare de 800 000 de lei, Telekom Mobile cu 700 000 de lei, Vodafone cu 60 000 de lei, iar Orange cu 50 000 de lei.

Furnizorilor de servicii de acces la internet le-au fost aplicate 3 amenzi contravenţionale în cuantum total de 12 000 lei. Cea mai mare dintre ele, în cuantum de 5 000 de lei, a fost aplicată pentru furnizarea de servicii fără a avea un contract valabil încheiat.

14 amenzi contravenţionale în valoare totală de 72 000 de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră . Principalele sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice.

Furnizorii de reţele de tip CATV au fost sancţionaţi, la rândul lor, cu 48 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 366 000 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în Autorizaţia Generală.

În fine, 11 amenzi în valoare totală de 54 400 de lei au fost aplicate operatorilor de radiocomunicaţii. În acest domeniu, neregulile cel mai frecvent întâlnite au constat în nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), precum şi cele referitoare la operarea staţiilor de radiocomunicaţii.

Ai avut probleme cu operatorii de telefonie mobilă, Internet sau cavlu TV? Poți să lași un comentariu AICI 

Lasă un răspuns