România a avut, în prima lună din 2020, a doua cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, adică 3,9%. Singura țară în care prețurile au scăpat și mai rău de sub control este Ungaria, cu o inflație de 4,7%.

inflatie

Pe locurile următoare, în coada clasamentului, se află Cehia şi Polonia, ambele cu o inflație de 3,8%. La polul opus, cea mai mică rată a inflației s-a înregistrat în Italia (0,4%), Cipru (0,7%), Danemarca şi Portugalia (ambele cu 0,8%).

Comparativ cu situaţia din luna anterioară, rata anuală a inflaţiei în ianuarie a scăzut în cinci state membre, a rămas stabilă în alte cinci state şi a crescut în 18 ţări membre UE.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,4% în ianuarie, în creştere comparativ cu 1,3% luna precedentă. Oer ansamblul Uniunii Europene (deci incluzând și statele non-euro), inflația a fost de 1,7%, de asemenea în urcare faţă de 1,6% luna anterioară.

 

Lasă un răspuns

  1. Ulei, cereale și carne mai ieftine, în februarie – evoluția prețurilor pe plan mondial, sub impactul epidemiei de coronavirus – YesComment

    […] aici cum a evoluat inflația în România, la început de […]