Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a caracterizat drept „o golănie“ practica actuală a furnizorilor de gaze naturale de a trimite clienţilor oferte de contracte pentru perioada de după liberalizarea pieţei – deci după 1 iulie – la un preţ similar cu cel din contractele anterioare.

gaz energie

El arată că prețul de achiziție al gazelor de către furnizori va fi mult mai mic, astfel că nu se justifică în nici un fel propunerea acestora de păstrare a prețului anterior:

„Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă – să trimită oferte,’semnaţi cu noi, că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu nu cumperi gazul la 25, dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ.

Ori acest lucru nu se poate întâmpla, acest lucru nu va rămâne aşa, o să am o întâlnire cu furnizorii să le explic că reducerea sau cel puţin parte din reducerea preţului la achiziţie să se regăsească în preţul consumatorului“.

 

Cum poate interveni Guvernul în prețul gazelor, după liberalizare

Virgil Popescu a declarat că, în ultimă instanță, Guvernul ar putea interveni pentru limitarea adaosurilor comerciale practicate de furnizorii de gaze naturale, pe baza Legii Concurenţei:

„Dacă nu, am discutat cu Consiliul Concurenţei şi avem modalitate de intervenţie, pe Legea Concurenţei, nu-i vom lăsa ca profitul pe care l-ar putea obţine din diminuarea preţului la gaze, tot pe seama producătorilor, pentru că tot producătorii vor fi cei fraieriţi, de data asta preţul este jos şi n-ai ce să-i faci…

Ne vom asigura că acea diferenţă se va regăsi în jos în factură. Avem instrumente pe Legea Concurenţei. Noi am discutat deja cu Consiliul Concurenţei, el urmăreşte foarte bine comportamentul în piaţă al jucătorilor furnizori de gaze, şi vom lua măsuri: vom interveni în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, şi le vom limita adaosurile, dacă vor distorsiona piaţa şi nu vor înţelege că nu poţi să exploatezi acest moment pe seama producătorilor şi a consumatorilor.

Nu vreau speculaţii pe piaţă şi mă voi uita ca să nu existe speculaţii pe piaţă. Vă spun foarte ferm că vom interveni dacă vom vedea comportament“.

Ministrul Energiei a subliniat că în prezent preţul gazelor naturale în hub-ul de la Baumgarten este foarte mic, de aproximativ 25 de lei per megawat.

El a arătat că la originea acestui comportament al furnizorilor de gaze stă controversata ordonanță 114, emisă de guvernul PSD:

„Ordonanţa 114 a fost o golănie făcută pe faţă la acea vreme de Dragnea şi de PSD şi de Vâlcov, iar noi în momentul în care am preluat guvernarea, pe 4 noiembrie, este primul lucru pe care ne-am asumat că-l abrogăm, şi l-am abrogat. Am negociat cu Comisia Europeană, pentru că acea Ordonanţă 114 ne-a adus şi un infringement, şi am promis – şi ne ţinem de cuvânt – liberalizarea preţului la gaze naturale începând cu data de 1 iulie, şi a energiei electrice la 1 ianuarie 2021.

Neştiind vreodată că vom ajunge în această situaţie a pandemiei, care ne-a afectat pe toţi, inclusiv industria de petrol şi gaze, practic putem spune că data de 1 iulie este o dată extraordinar de bună pentru a liberaliza preţul la gaze naturale – preţul pe pieţele europene fiind foarte mic.

Practic, acum, astăzi, preţul la gaze naturale de la principalul hub de la Viena de la Baumgarten este în acest moment undeva la 25 de lei pe megawat. La noi e mai mult decât dublu. Este o conjunctură de piaţă care nu te gândeşti că ai putea s-o trăieşti de mai multe ori în viaţă“.

 

Puteți lăsa AICI comentarii despre furnizorii de gaze și energie din România

Lasă un răspuns