Inspectorii ANPC au realizat o acţiune de control menită să verifice respectarea legislaţiei în vigoare, în cazul comercializării de produse alimentare şi de jucării în judeţul Iaşi, şi au aplicat patru amenzi contravenţionale, în valoare de 14.000 de lei.

 

După verificările efectuate la 47 de operatori economici din Iaşi, au fost aplicate şi zece avertismente şi adoptate măsuri complementare de oprire temporară de la comercializare a unei cantităţi de 239 kg de produse alimentare, în valoare de 5.186 lei şi de oprire definitive de la comercializare şi retragere din circuitul de consum a unei cantităţi de 357 kg de produse alimentare, în valoare de 6.081 lei.

Nereguli la alimente

Dintre neregulile constatate de comisarii ANPC la comercializarea produselor alimentare, cele mai frecvente au fost: utilizarea în scopul expunerii produselor spre vânzare a unor vitrine frigorifice nefuncţionale, neigienizate şi cu pete de rugină; comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate depăşit; neasigurarea condiţiilor optime de depozitare, în conformitate cu regimul de temperatură indicat de producător şi schimbarea stării termice a produselor.

De asemenea, s-a constat expunerea la vânzare şi depozitarea produselor lactate şi din carne în afara spaţiilor frigorifice, la temperatura mediului ambiant; lipsa instrumentelor de măsurare a temperaturii; lipsa buletinelor de verificare metrologică a cântarelor utilizate şi folosirea unei maşini de gheaţă insalubră, cu pete de rugină pentru realizarea gheţei necesare comercializării peştelui.

Nereguli la jucării

În cazul jucăriilor, s-a constatat comercializarea unor jucării cu informaţii incomplete sau lipsa marcajului CE şi comercializarea unor jucării de import fără etichete traduse în limba română.

Controalele au fost realizate de către echipele mixte al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov şi ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iaşi.

Sursa foto: digi24.ro

Concurs cu premii în bani, oferite în luna iunie de site-ul nostru – cum poți câștiga

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.