Patronul de restaurant care a avut ideea de a le cere clienților 5 lei în pus, drept taxă Covid-19, a atras nu numai atenția rețelelor de socializare, ci și a Protecției Consumatorilor.

taxa covid restaurant bucuresti

Astfel, el a fost amendat cu suma de 10 000 de lei, din cauza faptului că nu s-a asigurat că fiecare client este informat despre existența taxei înainte de a face comanda.

„Astăzi am iniţiat un control operativ, în urma căruia un patron de terasă a fost sancţionat cu suma de 10 000 de lei deoarece a încălcat legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementările cu legislaţiei europeană privind protecţia consumatorilor. Vom continua monitorizarea locaţilor care au această taxă şi bineînțeles în cazul unor reclamaţii se vor lua măsuri“, a declarat preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi.

Juriștii susțin că „taxa nu are nicio justificare economică, practic este un adaos comercial pe care patronii îl justifică ca fiind o acoperire a costurilor de distanţare. Clientul trebuie anunţat despre existenţa acestei taxe imediat după ce a ajuns la terasă şi este alegerea fiecărui client dacă vrea să o plătească sau alege să schimbe locaţia“.

Anterior, și surse de la ANAF declaraseră că această taxă nu are nici un suport legal și că este în regulă doar dacă fiecare client este înștiințat dinainte că va trebui să o plătească. Ori exact acest lucru nu se întâmpla.

Această taxă a apărut pentru prima dată în Statele unite ale Americii, ulterior fiind preluată și de diferiți patroni din Italia, Danemarca și, mai nou, România. Ea este calculată în funcție de numărul persoanelor care au comandat pe bonul fiscal, fiecare trebuind să achite valoarea taxei.

 

Concurs cu premii în bani, oferite în luna iunie de site-ul nostru – Află cum poți să câștigi 

Lasă un răspuns