În luna mai 2020, rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,3%, de la 2,7% în luna anterioară. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,25%, serviciile cu 2,6%, iar mărfurile nealimentare cu 0,15%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

inflatie aprilie 2020

 

Preţul fructelor proaspete a crescut cu 6,24%, în mai 2020 faţă de aprilie. Fructele şi conservele din fructe s-au scumpit cu 4,63%, preţul făinii a crescut cu 1,94%, cel al produselor de morărit cu 1,59%, iar mălaiul s-a scumpit cu 1,11%.

La categoria mărfurilor alimentare, preţul cartofilor a scăzut cu 0,72%, cel al ouălor cu 0,94%, iar la categoria „Alte legume şi conserve de legume“, prețurile au scăzut cu 3,61%.

Pe segmentul mărfurilor nealimentare, cele mai importante creşteri de preţuri s-au înregistrat la articolele chimice (+0,37%), mobilă (+0,27%), articolele de igienă, cosmetice şi medicale (+0,25%) şi la încălţăminte (+0,22%).

În schimb, prețul combustibililor a scăzut cu 1,25%.

În ceea ce privește serviciile, preţurile la transportul aerian au consemnat o creştere cu 2,06%, în timp ce pentru serviciile de igienă şi cosmetică s-a plătit mai mult cu 1,02%.

Pe de altă parte, tarifele la serviciile de apă, canal şi salubritate au scăzut cu 0,26%.

Preţurile la abonamentele de televiziune, la restaurante, cafenele, cantine, serviciile poştale, la plata cazării în unităţi hoteliere, la transportul urban, la chirii, la confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi la cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu învăţământul şi turismul au stagnat.

 

 

Concurs cu premii în bani, oferite în luna iunie de site-ul nostru – Află cum poți să câștigi 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.