Pe data de 15 iunie și-au deschis porțile aproximativ 98% din magazinele aflate în marile centre comerciale, în ciuda faptului că se vorbea despre organizarea unui protest, ca urmare a disputei legate de plata chiriilor.

mall deschidere

Informația a fost oferită de Mirela Covaşă, CFO NEPI Rockcastle, principalul investitor şi dezvoltator de proprietăţi comerciale din Europa Centrală şi de Est, în cadrul videoconferinţei ZF Deloitte CFO Summit 2020. Aceasta a declarat:

„Ieri (15 iunie, n.r.) s-au deschis aproximativ 98% din magazine, deci este un procent foarte mic de chiriaşi care nu au deschis. Noi, de exemplu, am făcut foarte multe eforturi în ultima vreme direcţionate pe a înţelege situaţia şi a nu sări la decizii. În primul rând, am dat amânare la chirie pe două luni de zile şi apoi ne-am bazat pe deschiderea mall-urilor şi colectarea informaţiilor legate de chirie, legate de vânzările chiriaşilor şi traficul din centrele comerciale şi, atunci, vrem să luăm decizii de a susţine chiriaşii pe baza acestei informaţii şi nu pur şi simplu să sărim înainte.

Este foarte important de înţeles că şi noi avem obligaţii contractuale şi riscuri. Trebuie să respectăm diverse condiţii şi indicatori financiari şi atunci pentru noi, de exemplu, chiria este practic 100% din venituri, în timp ce pentru chiriaşii noştri reprezintă poate între 10 şi 20% din cheltuieli“.

Ea s-a referit și la necesitatea găsirii unor soluții pe termen lung, considerând nerealistă așteptarea unei mici părți dintre chiriași ca proprietarul să își asume pierderile în întregime:

„Evident că vrem să găsim soluţii pe termen lung şi este nevoie să susţinem chiriaşii şi evident şi ei să ne susţină pe noi. Suntem implicaţi în România cu investiţii de aproximativ 2,3 miliarde de euro. Deci suntem aici pe termen lung şi vrem să găsim soluţii care sunt sustenabile şi pentru chiriaşi şi pentru proprietari.

Nu cred că aşteptarea unei părţi mici dintre chiriaşi ca proprietarul să preia absolut tot riscul pe acea perioadă este sustenabilă pentru că evident nu poţi face investiţii de sute de milioane de euro sau de miliarde dacă nu ai măcar un venit minim garantat. (…) Sunt o persoană optimistă şi cred că pe termen lung vom avea o revenire a consumului“.

 

 

Concurs cu premii în bani, oferite în luna iunie de site-ul nostru – Află cum poți să câștigi 

 

 

 

Lasă un răspuns