Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că Google trebuie să plătească o amendă de 10 000 de lei pentru că nu a schimbat denumirea Catedrala Prostirii Neamului pe Google Maps. De asemenea, celebrul motor de căutare va trebuie să își modifice homepage-ul prin publicarea deciziei.

catedrala prostirii neamului amenda google

 

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, CNCD a decis că fapta Google reprezintă o faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

În plus, Google România este obligată să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă, de asemenea, ca, pe viitor, Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română).

 

Criticile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei

La începutul lunii mai 2020, când denumirea de „Catedrala Mântuirii Neamului“ a fost înlocuită pe Google Maps cu „Catedrala Prostirii Neamului“, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a criticat dur situația:

„Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui «Catedralei Naționale», ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine/antiortodoxe din România (…)

Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii“.

 

Concurs cu premii în bani, oferite în luna iunie de site-ul nostru – Află cum poți să câștigi 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.