Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat că tarifele reglementate la energie electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020, urmând ca piaţa românească să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021.

pret energie electrica

Această decizie a fost luată în şedinţa Comitetului de reglementare al ANRE de luni, 29 iunie 2020. Cu această ocazie, au fost aprobate ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienţilor casnici în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanţă: CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România, Tinmar Energy.

Tarifele la energie electrică au scăzut și în prima jumătate a acestui an. Astfel, în comunicatul emis de ANRE, se arată: „raportat la perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanţă obligaţi (care asigură 99,9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienţi casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%“.

Autoritatea reamintește că perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienţii casnici şi de stabilire a preţurilor pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanţă pe bază de contracte reglementate.

Ulterior, începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiaseră anterior de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.