Astăzi, 30 iunie 2020, e foarte probabil ca România să trimită spre Comisia Europeană raportul pentru implementarea tehnologiei 5G în țara noastră. Informația a fost oferită, în cadrul unei videoconferinţe de specialitate, de Radu Nicolescu, consilier de stat pe domeniul IT în cancelaria prim-ministrului.

orange 5g romania

Consilierul a declarat: „Noi suntem un guvern deschis care consideră clar o prioritate digitalizarea României, transformarea digitală. În ceea ce priveşte tehnologia 5G, acum aproximativ o lună s-a constituit un grup de lucru, din care face parte un reprezentant un reprezentant al Cancelariei, subsemnatul, un reprezentant al Guvernului, un reprezentant de la MTIC (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, n.r.), un reprezentant CERT-RO, apoi de la ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României) şi pregătim un draft de raport pentru implementarea 5G pe care îl vom trimite la Comisia Europeană.

Îl putem trimite astăzi, sperăm să-l terminăm. Acum, trebuie să luăm în calcul că a avut loc o schimbare a Guvernului şi o schimbare la conducerea CERT-RO. Eu cred că, astăzi, vom trimite acest raport la Comisia Europeană. Tehnologia 5G ne va ajuta foarte mult pentru dezvoltarea oraşelor inteligente, aşa-numitele Smart City, în care putem avea o monitorizare a traficului, a calităţii aerului, parcări inteligente, semaforizare inteligentă, toate acestea ducând bineînţeles la o creştere a calităţii vieţii noastre, a tuturor“.

Încă de pe 2 martie acest an, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţase că, până la sfârşitul trimestrului III din acest an, deci până la 30 septembrie, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G.

Organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020, deci pentru intervalul 1 octombie-31 decembrie.

Lasă un răspuns