Legea care definea țigările electronice și dispozitivele de încălzit tutunul ca fiind toxice și totodată interzicea sponsorizările pentru produsele din tutun a fost astăzi respinsă de Camera Deputaților, cu o majoritate covârșitoare: 233 de voturi împotrivă, 23 de abțineri și doar 29 de voturi pentru.

tigari electronice lege

Inițiativa legislativă aparținea USR și prevedea, printre altele, interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare, introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, precum și introducerea noţiunii de „produs similar produselor din tutun“, pentru a reglementa şi acele produse utilizate ca substitut al fumatului, adică ţigara electronică sau dispozitivele de încălzire a tutunului.

Nemulțumiți de rezultatul votului, parlamentarii USR au proferat acuze la adresa celorlalte partide, deputatul Emanuel Ungureanu, inițiatorul legii, vorbind, într-o postare pe Facebook, despre „mafia industriei tutunului“.

Iată textul postat de parlamentarul USR pe rețeaua de socializare amintită: „Banii industriei tutunului au fost mai puternici decât interesul public legitim de a ne proteja copiii de invazia acestor dispozitive care răspândesc moartea. În total dispreț față de jurământul solemn depus în Parlament, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, pesedistul Florin Buicu, a organizat sau participat, în mai multe rânduri, la ședințe de promovare a produselor toxice ale industriei tutunului, chiar în Camera Deputaților, alături de hoața de Sorina Pintea, fostă ministru al Sănătății.

La aceste întâlniri au promovat minciunile încălzite ale industriei tutunului și alte figuri triste din PNL ca europarlamentarul Bușoi Cristian sau, și mai grav, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila. Tentaculele caracatiței mafiei tutunului s-au întins până în Ministerul Sănătății, acolo, «săgeata» poartă un nume, Georgeta Bumbac, și agentul mafiei industriei tutunului este reprezentanta JTI, Gilda Lazăr“.

Proiectul legislativ prevedea eliminarea expunerii şi publicităţii produselor din tutun şi produselor similare la punctele de vânzare, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse, interzicerea acţiunilor de promovare a produselor din tutun, cu excepţia magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse, interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare.

Alte prevederi ale inițiativei vizau interzicerea fumatului în vehiculele în care se află minori şi femei însărcinate, introducerea posibilităţii ca persoanele cu afecţiuni psihice internate în unităţi sanitare, în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată, să poată fuma doar în spaţii special amenajate, în exteriorul clădirilor, cu respectarea condiţiilor tehnice, introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.

Lasă un răspuns