Compania canadiană Cirque du Soleil a anunțat concedierea a circa 3 500 din cei aproximativ 4 600 de acrobaţi şi tehnicieni ai săi. Aceștia fuseseră plasați în şomaj tehnic în luna martie, după anularea – din pricina pandemiei – a circa 40 de producţii la nivel mondial, în oraşe precum Las Vegas, Tel Aviv, Lyon, Moscova şi Melbourne.

cirque du soleil

Compania a acumulat o datorie de peste 1 miliard de dolari americani și, în consecință, a cerut să fie plasată sub protecţia tribunalului contra creditorilor săi, pentru a putea să se restructureze.

În același timp, Cirrque du Soleil a anunțat un acord pentru achiziţionarea sa de către acţionarii ei actuali, ajutaţi de guvernul din Quebec, în vederea vânzării sale la licitaţie într-un interval de 45 de zile.

În prealabil, compania a depus la Curtea Superioară din Quebec o cerere de protecţie în faţa creditorilor. Dacă aceasta va fi acceptată, se va solicita recunoaşterea ei provizorie imediată în Statele Unite, în virtutea capitolului 15 din Legea americană a falimentului.

Daniel Lamarre, CEO-ul Groupe Cirque du Soleil, a declarat: „Acest lucru permite persoanelor care vor să preia compania să se manifeste în acest sens“. El afirmă că cinci sau şase grupuri canadiene şi străine s-au arătat interesate de achiziţie.

În urmă cu o lună, la sfârşitul lunii mai, fondatorul şi fostul director de la Cirque du Soleil, Guy Laliberte, şi-a anunţat intenţia de a cumpăra compania, precizând că doreşte să păstreze sediul general la Montreal şi să păstreze o echipă managerială din Quebec.

Daniel Lamarre a anunțat că, „în acelaşi timp, acţionarii noştri actuali, cu ajutorul Investissement Quebec“, au depus „o propunere de cumpărare“ și dispune de un drept de preempţiune.

Pe baza acestor date, CEO-ul companiei afirmă: „de aceea, pot să vă garantez astăzi viitorul companiei Cirque du Solei, pentru că ei s-au angajat să reinvestească 300 de milioane de dolari americani pentru a asigura supravieţuirea companiei“.

În prezent, fondul privat american TPG deţine 55% din capital, fondul chinez Fosun – proprietar al Club Med şi Thomas Cook – 25%, iar Casa de depozite şi plasamente din Quebec, restul de 20 de procente.

 

Lasă un răspuns

  1. Se redeschide Circul Metropolitan București – când și unde au loc primele spectacole – YesComment

    […] În schimb, cel mai cunoscut circ din lume se află în prag de faliment. Detalii despre planul de salvare pentru Cirque du Soleil […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.