Guvernul a aprobat o schemă națională de sprijin pentru persoanele vârstnice si pentru persoanele fără adăpost, prin acordarea de tichete electronice pentru mese calde.

 

Astfel, persoanele în vârstă de peste 75 ani cu venituri reduse și cele fără adăpost vor primi, prin intermediul autorităților locale, carduri, alimentate periodic, cu care vor putea servi masa în unități de alimentație publică. Suma alocată programului este de 100 milioane euro, urmând ca de tichete să beneficieze 260.000 de pensionari și 40.000 de persoane fără adăpost.

Potrivit ministerului de resort, în rețeaua societăților care emit tichete de masă electronice sunt înscrise 4.000 de restaurante și cantine, care vor putea fi acceste de deținătorii tichetelor.

Schema prevede acordarea de mese calde la nivelul fiecărui județ, prin stabilirea unui grup țintă format din două categorii de grup țintă, și anume: persoanele care au venituri la nivelul pensiei minime sociale, în vârstă de 75 de ani impliniți sau peste această vârstă, precum și persoane/familii fără adăpost (inclusiv persoanele/ familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale). Valoarea nominală a unui tichet electronic pentru masă caldă pentru destinatarii finali va fi de 180 de lei/lună. Practic, vârstnicii și persoanele fără adăpost vor primi câte un card, care va fi alimentat lunar cu cei 180 de lei.

Tichetele electronice pentru mese calde emise nu vor permite efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar, ele putând fi folosite în unitățile alimentare care vor încheia contracte de de prestări servicii cu societățile de profil emitente ale acestor tichete electronice. Prefectul și autoritățile administrației publice locale vor avea obligația de a identifica destinatarii finali.

Fiecare tichet electronic va conține ca informații înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta: numele și adresa emitentului şi datele sale de identificare; perioada de valabilitate a suportului electronic; numele, prenumele și codul numeric personal al destinatarului final eligibil. In cazul persoanelor fara adapost, va contine doar numele si prenumele destinatarului final eligibil. Destinatarul final va putea utiliza tichetele electronice pentru mese calde numai în rețeaua unităților afiliate, pe baza actului de identitate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.