Aeroportul internațional din capitala Sofia, cel mai mare din Bulgaria, urmează să fie administrat, în următorii 35 de ani, de un consorţiu condus de firma de gestionare a activelor Meridiam, conform unui anunț făcut de Ministerul Transporturilor din țara vecină.

aeroport sofia

Din consorţiu face parte şi Flughafen Muenchen, operatorul aeroportului din Munchen, Germania. Meridiam a câştigat licitaţia în iulie 2019, oferind o taxă anuală de concesionare de 24,5 milioane de euro şi angajându-se să facă investiții în valoare de 608 milioane de euro.

Alte firme care au depus oferte pentru concesionarea aeroportului din capitala bulgară au fost: grupul britanic Manchester Airport (MAG) împreună cu firma chineză de construcţii BCEG, grupul german Fraport (operatorul aeroportului din Frankfurt), dar şi un consorţiu condus de Aeroports de Paris (ADP) şi o alianţă între Copenhagen Airports şi SSB Sauernwein & Schaefer.

Aeroportul din Sofia are două terminale, iar anul trecut a fost utilizat de peste şapte milioane de pasageri. Câştigătorul licitaţiei urmează să construiască un nou terminal de pasageri.

Spre comparație, Aeroportul Henri Coandă din București a găzduit, anul trecut, 14,7 milioane de pasageri, mai mult decât dublu față de aeroportul din Sofia.

Lasă un răspuns