Primarii din Oradea (Ilie Bolojan) și Arad (Călin Bibarț) au anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că au definitivat condițiile de colaborare în vederea actualizării documentației pentru drumul expres ce ar urma să lege orașele Arad și Oradea.

autostrada

Conform celor doi edili, finanțarea lucrărilor urmează să fie realizată din fonduri europene, parte a programului de infrastructură ce va debuta în 2021.

Drumul urmează să aibă patru benzi și o lungime de 100 de kilometri. El va lega două coridoare europene: autostrada Transilvania și coridorul 4. De asemenea, reprezintă și o legătură strategică pe coridorul nord-sud din estul Europei, despre care s-a discutat deja la reuniunea Inițiativei celor trei mări (Adriatică, Baltică și Neagră), desfășurată la București în 2018, care a reunit reprezentanți ai 12 state din Europa Centrală și de Est.

Autoritățile locale din cele două municipii – ambele făcând parte, alături de Cluj-Napoca și Timișoara – din așa-numita Alianță a Vestului, vor prelua documentația realizată în urmă cu zece ani, luându-și angajamentul să o aducă la zi, pentru a putea beneficia de finanțarea europeană. Asta implică refacerea studiilor geologice și topografice pe noul traseu, obținerea avizelor necesare și estimarea valorii investiției. Documentația ar urma să fie finalizată până în luna martie 2021.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute, a fost inaugurat tronsonul de autostradă Biharia-Borș, cu o lungime de 5,3 kilometri, care se vor lega direct cu autostrada M4 din Ungaria.

De asemenea, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat sâmbătă semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Nuşfalău – Suplacu de Barcău, cu o lungime de 13,54 de kilometri.

Lasă un răspuns

  1. Guru interesatu

    sa tot fie, ca pi bunii este nivoie mare di el. Da varog mai cu spor
    Stima